SPECIALE planten! - MARC'S VLEESETENDE PLANTEN

Marc's VLEESETENDE Planten.
Marc's vleesetende planten
Ga naar de inhoud

SPECIALE planten!

Heliamphora nutans
Deze planten zijn te koop! Zie 'RUIL/AANBOD van planten'.
Heliamphora’s of Zonnebekerplanten zijn oude, mysterieuze planten die voorkomen op 'Tepuis' of tafelbergen in Venezuela, Guyana en Brazilië. 'Tepuis' betekent letterlijk vertaald 'Huizen van de Goden'! Deze fascinerende ‘voorhistorische’ planten houden van veel licht, bij voorkeur daglicht en dit tussen de 12-14 uren. Een kleine serre of veranda is dus ideaal. Zorg er voor dat de wortels een goede drainage hebben en dat de planten niet te lang in stagnerend (stilstaand) water blijven staan. Zonnebekerplanten houden hier niet van. In hun natuurlijk habitat groeien ze dus op bergen, in het oerwoud onderaan tegen de wand en aan de voet van deze bergen. Deze 'plateaus' bereiken soms wel hoogten tot 3000 m. Boven heerst altijd een zeer hoge luchtvochtigheid daar de toppen meestal omgeven zijn door wolken en dus steeds omhuld zijn in een dichte mist. De temperaturen kunnen er af en toe zelfs dalen tot net onder het vriespunt en kunnen stijgen tot 25°C en hoger. De gemiddelde temperatuur bedraagt 12°C. Bij regenbuien zoekt het regenwater zich een weg langs de begroeiing om zich dan vervolgens in de diepte te storten langs de steile wanden van de plateaus.

Om deze situatie zo natuurgetrouw mogelijk na te bootsen heb ik in mijn serre een aantal kunststof bakken geplaatst met afmetingen van 1m X 1m X 40cm. Voor een goede drainage maakte ik centraal een opening in de bodem van de bakken voor de afvloeiing van het water. Vervolgens vulde ik de bak tot de helft met een mix van 3 delen turf en 1 deel perliet.  Een toplaag van levend veenmos (sphagnum) garandeert de luchtvochtigheid zodat mijn planten mooi tot hun recht komen. Een ventilator creëert de nodige ‘wind’ op mijn plateaus.

Ik giet mijn planten tijdens de zomermaanden meermaals daags van bovenaf met regenwater. De temperaturen mogen best niet te hoog oplopen. Een ventilator creëert de nodige ‘wind’ en houdt de temperaturen redelijk tot max 35°C. Zolang ik de planten voldoende vochtig houd ondervinden ze tot op heden geen last van te hoge temperaturen. Tijdens de wintermaanden bedraagt de gemiddelde nachttemperatuur 5°C. Hiervoor gebruik ik een gaskachel met thermostaat. De ervaring leert mij dus dat Heliamphora's 'verdraagzame' planten zijn en dat ze goed kunnen gehouden worden. Laat ons dus stellen dat de planten tussen 3°C en 35°C kunnen overleven, mits ze voldoende vochtig worden gehouden en de ventilatie toereikend is. De ideale temperaturen liggen mijns inziens tussen 12°C en 25°C.

Je kan deze soorten evengoed in een aquarium of terrarium houden. Huiskamertemperaturen zijn ideaal voor deze 'tafelbergbewoners'. Je plaatst de glazen bak op een goed verlichte plek aan een raam, in een veranda of je maakt gebruik van aangepaste verlichting. Tegenwoordig kan men in de handel voldoende lampentypes verkrijgen geschikt  voor de plantenkweek. Met een eenvoudige timer regel je de geschikte belichtingstijd. (gemiddeld 12-14 uren). Voor de drainage zet je dan je potten op dikke tegels of stenen zodat het water altijd lager staat dan de bodem van je potten. Ik wens toekomstige liefhebbers veel plezier toe met het houden en kweken van deze tot op vandaag nog steeds zeer zeldzame planten!


Vleesetende planten.
Mysterie in de plantenwereld!
Terug naar de inhoud